Rheumatoid artritis er en autoimmun sygdom, hvilket betyder, at kroppens immunsystem angriber den egne krop. Sygdommen ødelægger leddene og de omkringliggende væv. Dette resulterer i smerter, sværhedsvanskeligheder og en usikkerheds grad hos den berørte person. Faktisk antages det, at rheumatoid artritis påvirker over 350.000 danskere.

Sygdommen starter oftest med smerter og stivhed i leddene, som gradvis bliver værre. I starten forsøger det berørte individ at ignorere disse symptomer eller forsøger selvmedicinering, men hvis det ikke hjælper skal man kontakte en læge for diagnose og behandling. Diagnosen kan foretages af en læge ud fra patientens symptomforløb og en række tests som fx blodprøver og ultralyd af de berørte leddene.

Behandling af rheumatoid artritis kan variere meget alt efter hvilken symtomatologi patienten har. Det mest normale er dog medicinsk behandling såsom biologiske midler foruden forskellige typer af smertestillende midler. Disse former for behandling kan hjælpe med at bremse sygdommens forløb, holde dens symptomer nede og reducere risikoen for fremtidige problemer. Ydermere anbefales det ofte at øge motionen, mindske stressniveauet samt konsultere en diætist med specialisering i ledsygdomme for at få den rigtige kostplan.

Selvom der endnu ikke er fundet en permanent kur mod rheumatoid artritis, kan visse midler og tiltag hjælpe dig med at leve et aktivt liv sammen med denne lidelsesfulde sygdom.

Rheumatoid arthritis er en kronisk sygdom, som påvirker leddene, især hånd- og fodled. Sygdommen forårsages af et ukontrolleret immunforsvar, som angriber kroppens egne væv, som ledvæsken og slimhinderne.

Rheumatoid arthritis påvirker millioner af mennesker over hele verden, og symptomerne kan omfatte stivhed, smerter og ledødem. Desværre er der ingen kur mod denne sygdom, og lidelsen kan have store fysiske og psykiske konsekvenser – ikke mindst social isolation, nedsat livskvalitet samt tab af arbejdsevne.

Heldigvis er der muligheder for at behandle sygdommen og derved lindre symptomerne. Forskellige former for lægemiddelbehandling kan anvendes til at reducere betændelse og smerter. Derudover kan motion være effektiv til forebyggelse og lindring, da det bidrager til at hjulpet bevare musklestyrken.

Det er vigtigt at være opmærksom på symptomerne på rheumatoid arthritis tidligt. Det er muligt at styre sygdommen, men jo hurtigere man søger diagnose og behandling, jo bedre kan man kontrollere virkningerne. Tilhørende organisationer er der for at yde støtte til personer med rheumatoid arthritis – de giver oplysning om sygdommen, dens behandlinger, muligheder for finansiel støtte til behandlinger samt redskaber til at håndtere livskvaliteten under live med sygdommen.

Rheumatoid arthritis (RA) er en kronisk autoimmune sygdom, der påvirker leddene og ødelægger væv i hele kroppen. RA afslører kroppens immunitetssystem, der begynder at angribe sine egne væv. Dette resulterer ofte i smerter, stivhed, inflammation, hævelse og manglende mobilitet i leddene.

Personer med RA lider ofte af skiftende symptomer, der kan føre til alvorlig funktionsnedsættelse med tiden. Mens der ikke er nogen kur mod denne sygdom, kan det behandles med medicin, motion og andre tiltag for at mindske smertestillende symptomer og begrænse skade på leddene.

Medicin er et vigtigt element af RA-behandlingen. Non-steroid antiinflammatoriske lægemidler (NSAID’er), der hjælper med at reducere smerter og hævelse, og biologiske stoffer, der reducerer betændelse og smerte samt beskytter leddene fra yderligere skade, er typisk anbefalet.

Kost-og motionsvaner har vist sig at have en stor indvirkning på sundheden for mennesker med RA. Sunde fødevarer kan bidrage til at holde blodsukkerniveauer stabile og reducere inflammation, mens motion bidrager til øget fleksibilitet samt forbedret balance og koordination.

Selvom der ikke findes nogen kur mod rheumatoid arthritis, kan livsstilsforandringer sammen med medicin faktisk hjælpe mange mennesker til at leve et godt liv med denne sygdom. Det er vigtigt at arbejde tæt sammen med sin læge for at finde de rigtige behandlingsmuligheder og gøre lifestylepleje ændringer til gavn for patientens sundhed og velvære.